Katajamäen kaalipata

Kaaleja on viljelty vuosituhansia, ja kasvitarhoja kutsuttiinkin ennen kaalitarhoiksi. Riitta-Helenan herkullisin resepti on Katajamäen kaalitarhan kaaleista haudutettu pata, joka maistuu kestokamuillekin viimeistä kaalinpalaa myöten. Papumies nakkaa kaalipataan härkäpapurouhetta lihaksia kasvattavan proteiinin lähteeksi. Katajamäen kaalipataan lisätään kotoisaa ohraa tai kauraa, mutta myös riisi käy. 

Kaalipata 
4–6 annosta  

2 dl härkäpapurouhetta 
8 dl vettä 
1 rkl soijakastiketta 
1 kg valkokaalia 
1 sipuli 
1–2 valkosipulinkynttä 
3 porkkanaa 
3–4 rkl rypsiöljyä 
2 ½ tl kuivattua meiramia 
½ -1 tl rouhittua mustapippuria 
1 tl kuminaa 
1 dl ohra- tai kaurasuurimoita tai ateriajyviä (tai tummaa riisiä) 
1½ kasvisliemikuutiota 
2–3 rkl siirappia 

1. Keitä vesi, ota siitä 3 dl kulhoon ja lisää soijakastike. Lisää härkäpapurouhe ja anna sen turvota vedessä. Jätä odottamaan. 
2. Silppua valkokaali ja sipulit sekä kuori ja viipaloi porkkanat. 
3. Kuullota sipulit öljyssä pannulla ja siirrä paksupohjaiseen kattilaan tai pataan hautumaan miedolla lämmöllä. 
4. Ruskista kaalia hiukan pannulla öljyssä pienissä erissä ja siirrä pataan. 
5. Lisää pataan suurimot, meirami, pippuri, loput vedestä ja kasvisliemikuutio. Hienonna kuminansiemenet morttelilla ja lisää pataan. 
6. Sekoittele välillä ja kypsennä puolisen tuntia, kunnes suurimot kypsyvät ja kaali on pehmeää. 
7. Paista turvonnutta härkäpapurouhetta pannulla sekoitellen, kunnes se vähän kuivahtaa murumaiseksi ja lisää pataan. Lisää tarvittaessa myös nestettä. 
8. Lisää siirappi ja tarkista maku. Tarjoa kaalipata puolukkasurvoksen kanssa. 

Härkäpapupata

Härkäpavulla herkuttelivat jo muinaiset papumiehet ja -naiset. Se on erityisen hyvä proteiinin lähde. Härkäpapua kasvatetaan myös Suomessa, ja se soveltuu pohjoisiin oloihin hyvin, sillä se kestää kylmiä hallaöitä. Pavut ovat maaperän parantamisen sankareita, koska ne sitovat ilmasta typpeä aminohappojen rakennusaineeksi. 

Härkäpapupata
4 annosta


2 dl härkäpapuja (kypsiä)
2 porkkanaa
4 keskikokoista jauhoista perunaa
2 dl maissia (myös pakaste käy)
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsiöljyä
5 dl kasvislientä
½ tl rouhittua mustapippuria
muutama lehti lipstikkaa
1–2 rkl tuoretta yrttisilppua: esimerkiksi lehtipersiljaa, timjamia ja rosmariinia tai 1–2 tl kuivayrttisekoitusta
2 rkl sitruunamehua
1–2 dl tomaattimurskaa (tai 2–4 tomaattia)
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl hunajaa

1. Jos käytät tuoreita härkäpavunpalkoja, ne avataan, papuja keitetään 5 minuuttia ja vaalea kuori poistetaan. Kuivatut pavut mielellään liotetaan yön yli ja keitetään noin tunti. (Liottamatta keittoaika on pitempi.)
2. Puhdista ja kuori juurekset ja sipulit ja pilko kaikki kasvikset suupaloiksi.
3. Mittaa öljy pataan, lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää porkkanat, perunat, kesäkurpitsa, härkäpavut ja maissi ja sekoittele.
4. Lisää neste ja mausteet, anna kiehahtaa ja hauduttele, kunnes perunat alkavat hajota.
5. Lisää tomaattimurska ja pyree, sitruunamehu ja hunaja ja anna hautua viitisen minuuttia.
6. Tarkista maku ja lisää halutessasi tuoreita yrttejä pinnalle. Tarjoa täysjyväleivän kanssa.

Somayan papupyörykät

Mustasilmäpapu on saanut nimensä pavun pienestä mustasta ympyrästä. Se on varsinainen maailmanmatkaaja: mustasilmäpapureseptejä löytyy niin Afrikan kuin Amerikan mantereen keittokirjoista. Kestokamujen mielestä ei ole Somayan papupyöryköiden voittanutta! 

Somayan papupyörykät 
12 kpl 

5–6 dl kypsiä mustasilmäpapuja (esim. säilyke) 
½ tl suolaa 
¼–½ tl jauhettua mustapippuria 
1 tl jauhettua korianteria 
½ tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa 
½ tl kuivattua oreganoa 
1 tl jauhettua inkivääriä 
½ dl vehnäjauhoja 
1 dl korppujauhoja 
2 rkl rypsiöljyä 

1. Survo pavut nuijalla tai haarukalla, lisää muut ainekset ja sekoita tasainen taikina.  
2. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja kieritä ne korppujauhossa. 
3. Paista pyörykät öljyssä pannulla, niin että ne saavat vähän väriä.  
Vinkki: Voit myös muotoilla taikinasta pihvejä ja paistaa ne uunissa 200 asteessa 15–20 minuuttia. 

Kikattava kasvissosekeitto

Kasvissosekeitto on tähtitähteiden kuningatar. Siihen katoavat helposti lähes mitkä tahansa kasvikset, vähän nahistuneetkin. Joukkoon voi sekoittaa esimerkiksi ruokakerman, kasvikerman tai kermaviilin pohjat, jos sellaisia löytyy jääkaapin perukoilta. Kikattavien kikherneiden ohella koristeluun ja mausteeksi käyvät erilaiset yrtit. 

Kikattava kasvissosekeitto 

50 g purjoa (tai sipuli) 
1 rkl rypsiöljyä 
4–6 kpl (400 g) juuripersiljaa 
2–3 kpl keskikokoista perunaa 
2 kpl keskikokoista porkkanaa 
6 dl kasvislientä 
¼ tl rouhittua valko- tai mustapippuria 
½ tl kuivattua rakuunaa 
½–1 tl kuivattua kirveliä 
1–2 dl kypsiä kikherneitä (esimerkiksi säilyke) 
2 ½ dl kaura- tai soijakermaa 
tuoreita yrttejä 

1. Puhdista ja pilko kaikki kasvikset, silppua myös yrtit.   
2. Kuullota purjo öljyssä kattilassa, lisää neste, juurespalat ja mausteet. 
3. Kasvisten kypsyessä kaada kikherneet kuivalle pannulle ja paahda niitä sekoittaen kymmenisen minuuttia, siirrä sitten pois liedeltä 
4. Kypsennä juurekset pehmeiksi, siirrä kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. 
5. Sekoita keittoon kauravalmiste ja anna sen lämmetä.  
6. Tarjoa keitto kikherneiden, yrttisilpun ja täysjyväleivän kanssa.

Dosentin puutarhapurilainen

Dosentti Reetta Riisi ahkeroi ja rentoutuu puutarhassaan, jonka antimista syntyy myös Reetan puutarhapurilainen. Reetta innostuu joka kesä kokeilemaan uusien kasvien kasvattamista. Purilaisen resepti vaihteleekin kasvimaan sadon mukaan. 

Dosentin puutarhapurilainen 

4 täysjyväsämpylää 
4 kasvispihviä 
8 salaatinlehteä 
1 pieni maustekurkku 
4 rkl dosentin omaa ketsuppia 

1. Halkaise sämpylät, lämmitä pihvit, huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet ja leikkaa maustekurkku viipaleiksi. 
2. Paahda sämpylänpuolikkaat ja kokoa purilaiset. Täytä sämpylät pihvillä, salaatilla, kurkkuviipaleilla ja ketsupilla. 

Dosentin oma ketsuppi   
4 dl 

2 rkl rypsiöljyä 
½ pientä sipulia 
pieni punainen paprika 
150 g kirsikkatomaatteja 
200 g tomaattimurskaa 
(1 mieto chili tai ripaus cayennenpippuria) 
¼ tl suolaa 
¼ tl mustapippuria 
1 rkl sokeria tai hunajaa 
2–3 tl omenaviinietikkaa 

1. Puhdista ja pilko kasvikset. Kuullota sipuli öljyssä pienessä kattilassa, lisää muut aineet ja kypsennä 5–10 minuuttia. 
2. Siirrä kattila liedeltä ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Tarjoa erilaisten kasvis- ja papupihvien kastikkeena kuumana tai kylmänä. Ketsuppi säilyy jääkaapissa noin viikon.   

Kaalikaunottaret

Mosse alias Cool-Kale on kaalifani, koska kaalit ovat oikeaa superruokaa, joita voi syödä sekä raakana että kypsennettynä. Niistä Mosse tankkaa kuitua sekä vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja folaattia. Kaalien hyvät ominaisuudet  tunnetaan kaikkialla: esimerkiksi Korean kansallisruoka on kimchi, jota valmistetaan kiinankaalista hapattamalla. 

Kaalikaunottaret
4 annosta


400 g parsakaalia
400 g kukkakaalia
3–4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl rouhittua pippuria
2 tl tuoreita rosmariinin tai timjamin lehtiä (tai 1 tl kuivattua yrttiä)

1. Puhdista kaalit ja pilko pitkulaisiksi paloiksi (palat eivät saa olla niin pieniä, että putoavat grillin ritilöiden välistä).
2. Sekoita suurehkossa kulhossa öljy ja mausteet, kaada sinne kaalinpalat ja sekoittele hyvin.
3. Nosta kaalinpalat kuumennetun grillin ritilälle ja grillaa niitä noin 20 minuuttia välillä käännellen, kunnes saavat hiukan väriä.
Vinkki. Kaaleja voi kypsentää myös uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia välillä käännellen.

Tofu-nuudelikeitto

Tofu-nuudelikeitto on aasialaista pikaruokaa ja nälkäisen kestokamun pelastus. Se syntyy käden käänteessä, ja keittoon voi upottaa kaikenlaisten kasvisten tähtitähteitä jääkaapista. Tofu eli soijajuusto sisältää runsaasti proteiinia. 

Tofu-nuudelikeitto 
250 g tofua 

1 sipuli 
1–2 valkosipulinkynttä 
pala tuoretta inkivääriä 
½ –1 punaista chiliä 
2 porkkanaa 
1 palsternakka 
200 g herkkusieniä (tai muita syötäväksi käsiteltyjä sieniä) 
1 punainen paprika 
1 rkl rypsiöljyä 
(1 tl seesamiöljyä) 
½–1 dl limetti- tai sitruunamehua 
2 tl kalakastiketta tai 1 rkl soijakastiketta  
ripaus mustapippuria 
5 dl kasvislientä 
2 dl vettä 
150 g vihreitä papuja (pakaste käy) 
200 g täysjyvänuudeleita 
pieni nippu sitruunamelissaa 

1. Puhdista kasvikset, kuori juurekset ja sipulit, hienonna sipulit ja inkivääri, viipaloi chili, leikkaa paprika tikuiksi ja sienet viipaleiksi.  
2. Viipaloi tofu ja mausta limettimehulla, soijakastikkeella ja pippurilla. 
3. Kuullota sipulit, inkivääri ja chili kattilassa tai padassa öljyssä, lisää paloiteltu tofu ja sienet. 
4. Kypsennä kevyesti ja siirrä tofupalat ja sienet lautaselle odottamaan, lisää pataan liemi. 
5. Lisää juurekset ja kypsennä vajaa 10 minuuttia, lisää sitten vähän katkotut nuudelit, paprika ja pavut muutamaksi minuutiksi. 
6. Tarkista kypsyys ja lisää tofu ja sienet sekä limettimehu ja silputtu yrtti.  
7. Tarkista maku ja nauti. 
Vinkki: Vaihda välillä tofu kalaan tai kanaan!