Ahvenlammen nuotioahvenet

Ahvenen voi saada saalikseen lähes kaikista Suomen järvistä sekä myös merestä, ja se onkin yleisin onkisaaliimme. Raitapaitainen herkku maistuu parhaalta nuotion äärellä heti onkireissun jälkeen. Ahvenen perkaamista voi opetella vaikkapa isovanhempien kanssa. 

Nuotioahvenet 
4 isohkoa ahventa (600–800 g) 
suolaa (mielellään karkeaa merisuolaa) 
4 kpl nuotiotikkuja (koivua) 

1. Perkaa kalat: avaa kalan vatsa, poista sisälmykset varovasti rikkomatta niitä ja poista kidukset. Huuhtele puhtaaksi. 
2. Ripottele hiukan suolaa kalan sisään ja työnnä puutikku kalan suuaukosta kalan sisälle. 
3. Paista kalaa hiilloksella noin 20–30 cm etäisyydellä ensin ruotopuolelta 10–15 minuuttia. Käännä tikkua ja paista samoin toiselta puolelta. 
4. Ota kypsä kala lautaselle tai paperiin ja perkaa syödessäsi ruodot ja nahka pois. Nuotiokala on helpointa syödä sormin. 
Vinkki: Jos kalat ovat pieniä, niitä tarvitaan enemmän, mutta kypsennysaika on lyhyempi. Pienet kalat voi myös kääriä leivinpaperiin ja folioon ja asettaa paketin hiillokselle kypsymään noin puoleksi tunniksi. 

Chili con carne

Syö lihaa vain vähän, kyl me pystytään tähän! Kestokamu suosii sellaisia liharuokia, joissa on lihan ohella paljon kasviksia, esimerkiksi palkokasveja. Chili con carne on Texasista peräisin oleva pataruoka, joka sisältää chilin, lihan ja tomaattikastikkeen lisäksi erilaisia papuja, yleisimmin munuaisen mallisia kidney-papuja. Chili sin carne (”chiliä ilman lihaa”) on chili con carnen muunnos, jossa liha jätetään kokonaan pois. Lihan voi korvata esimerkiksi härkäpapu- tai soijarouheella. Pieni mutta tulinen chili lämmittää sekä kieltä että vatsaa, ja sen käyttöön kannattaa totutella miedoimmista lajikkeista aloittaen. Chili on ollut osa meksikolaisten alkuperäisasukkaiden ruoanlaittoa jo tuhansia vuosia sitten. 

Chili con carne 
4–6 annosta 


1 isohko sipuli 
2 valkosipulinkynttä 
1 miedohko chili 
1 punainen paprika 
2 rkl rypsiöljyä 
2 tl jauhettua korianteria 
1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa 
1–2 tl kuivattua oreganoa 
(1 tl savupaprikajauhetta) 
400 g jauhelihaa  
500 g tomaattimurskaa 
1 kasvisliemikuutio 
5 dl kypsiä kidneypapuja 
1–2 dl kaurakermaa 

1. Kuori ja kuutioi sipulit. Puhdista ja pilko kasvikset valmiiksi. 
2. Mittaa öljy pannulle ja lisää mausteet sekä pilkotut sipulit ja chili. Kuullota hetki ja lisää jauheliha. Ruskista kevyesti ja sekoittele välillä. 
3. Lisää tomaattimurska, paprikapalat, kasvisliemikuutio ja pavut ja anna hautua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 15 minuuttia.  
4. Lisää kaurakermaa ja hauduttele vielä 5–10 minuuttia, tarkista maku ja tarjoa keitetyn ruokakauran tai tumman riisin kanssa.

Selmin kuhakeitto

Selmi kalastaa Miekojärvestä kuhaa, ahvenen kookasta ja arvostettua serkkua, jota ei enää tätä pohjoisempana tavata. Kuhakeitto on Selmin juhlaherkku, ja hän valmistaa kalaliemenkin itse kalan perkuujätteistä. Kuhan vaalea liha on miedon maukasta ja isot ruodot on helppo poistaa. Se sopii siis mainiosti myös ruotokammoisille. 

Selmin kuhakeitto 

2 rkl rypsiöljyä 
2 kesäsipulia varsineen 
8 pienehköä perunaa 
2 lehtisellerinvartta 
1 salaattifenkoli 
1½ l kalalientä (keitetään kalan rippeistä tai valmistetaan kuutiosta) 
1 sitruunan mehu 
600 g perattua kalaa 
½ tl rouhittua mustapippuria 
2–3 rkl hienonnettua tilliä 
Kalaliemi: 
noin 500 g kalan perkeitä (pää, ruodot, evät, nahka) 
1 l vettä 
1 sipuli 
4 laakerinlehteä 
20 maustepippuria 
tillinvarsia 
1 tl suolaa 

1. Keitä ensin kalaliemi: huuhtaise perkeet kylmällä vedellä, kuori ja halkaise sipuli ja mittaa ainekset kattilaan. Anna kiehahtaa, kuori vaahto pois, keitä 20 minuuttia ja siivilöi liemi talteen. 
2. Puhdista, kuori ja pilko kasvikset ja siirrä sipulinvarret odottamaan. Mittaa rypsiöljy kattilaan ja kuullota kasviksia hetki öljyssä. 
3. Lisää liemi ja anna kiehahtaa. Keitä noin 10–15 minuuttia, että perunanpalat ovat kypsiä. 
4. Leikkaa kalafileet viipaleiksi. Lisää kalapalat, sitruunamehu ja mustapippuri ja anna kypsyä noin 10 minuuttia. 
5. Hienonna tilli ja sipulinvarret ja lisää keittoon, tarkista myös maku ja lisää tarvittaessa hiukan nestettä. 

Kallaveden muikkukukko

Kalakukko on savolainen perinneruoka, joka voidaan täyttää muikkujen sijaan myös ahvenilla. Kalatäyte saa päälleen rapsakkaan ruisleipäkuoren. Tätä herkkua nauttimalla rasvaat järkeäsi muikkujen pehmeällä rasvalla ja saat ruista ranteeseen. Kotimaisella järvikalalla herkuttelu ilahduttaa myös luontoäitiä. Kuopiossa pidetään joka vuosi kalakukon leivonnan SM-kilpailut. Kestokamut kuitenkin tietävät, että paras kalakukko syntyy omassa kotikeittiössä. Perinteistä kalakukkoa kypsytetään uunissa useita tunteja, mutta tämä versio sopii kiireisellekin kokille. 

Helpot muikkukukot 
4 kpl  


8 pyöreää rukiista eväsleipää 
300 g savumuikkuja tai muikkusäilykettä rypsiöljyssä 
4–8 tl kasvimargariinia 
(tilliä, sipulinvarsia) 
leivinpaperia 
alumiinifoliota 

1. Voitele leivät.  
2. Annostele muikut tai säilykettä neljälle leivälle ja lisää päälle yrttisilppua, jos haluat. 
3. Nosta leipien yläpuolet kanneksi ja kääräise leivät ensin paperiin, sitten folioon. 
4. Kypsennä uunissa 250 asteessa noin 20 minuuttia tai nuotion lämmössä (mutta varo, etteivät kukot pala nuotiossa). 

Universumin parhaat haukipullat

Jos suusi ei ole ruotojen kestävä kuten Kalevilla, kalan ja sen ruotojen hyvät ominaisuudet voit nauttia myös pullien muodossa. Tätäkin järvikalaherkkua luontoäiti suosittelee. Universumin parhaiden haukipullien resepti on peräisin Ossin isoisältä. Ainakin Ossin ja isoisän mielestä ne lyövät laudalta jopa Hauki Wallenbergin, joka on ruotsalaisten herkkusuiden hienompi versio haukipullista. 

Universumin parhaat haukipullat tai –pihvit 

500 g fileoitua haukea (tai muuta vaaleaa kalaa) 
2 rkl pullomargariinia tai voi-kasviöljyseosta 
1 dl kevytmaitoa 
1 kananmuna 
1 dl vaaleita leivänmuruja (1 viipale kaurapaahtoleipää) 
½-1 tl suolaa 
½ tl rouhittua valkopippuria 
½ tl jauhettua muskottipähkinää 
2 rkl tuoretta yrttisilppua (tilliä ja/tai sitruunamelissaa) 
pullomargariinia paistamiseen 

1. Jauha kala monitoimikoneella, lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. 
2. Muotoile voidellun leivinpaperin päälle pellille pyöryköitä tai pihvejä (16–20 kpl), tiputtele päälle hiukan juoksevaa margariinia ja paista 200 asteessa 20–25 minuuttia, käännä välillä. Pyörykät paistuvat kätevästi myös pannulla. 
3. Tarjoa pyörykät tai pihvit perunasoseen ja höyrytettyjen kasvisten kanssa. Pihvit sopivat hyvin myös burgerien täytteeksi.