Ruokakasvatuksen päivä järjestettiin jo kolmatta kertaa torstaina 21.3.2024. Päivä kokosi virtuaalisesti ruuan ja ruokakasvatuksen äärelle lapset, oppilaat sekä lapsia kohtaavat ammattilaiset. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ohjelmaa oli myös vanhemmille.
Lapsille ja nuorille – virtuaalisesti koulunäkkitehtaalle
Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokatieto yhdistyksen kanssa kaksi 20 minuutin livelähetystä aamupäivällä. Toinen lähetys on suunnattu eskareista nelosluokkalaisiin ja toinen 5.-9. luokkalaisille.
Esikoulu ja 1.-4.-luokkalaiset: Seikkailu koulunäkin maailmaan! (20 min)
21.3. klo 9.30–9.50
Suorassa videoyhteydessä Kotkan näkkileipätehtaalla näemme, miten näkkäri valmistuu. Tutustumme vanhaa leipäjuureen ja opimme, miksi näkkileivässä on reikiä. Entä kuinka paljon tehtaalla tarvitaan työntekijöitä ja mitä tekee saharobotti? Maksuton. Kesto 20 min. Tallenne striimistä oli katsottavissa kaksi viikkoa.
5.-9. luokkalaiset: Virtuaalikierros näkkileipätehtaalle (30 min)
21.3. klo 10.15-10.45
Näkkileivällä on pitkät perinteet kouluruokailussa, mutta miten näkkäri oikeastaan valmistetaan? Miksi se on hyvä tuote kouluun? Suorassa videoyhteydessä pääsemme tutustumaan Kotkan näkkileipätehtaaseen! Opimme, miten näkkäri kuivataan, miksi reikiä tarvitaan ja mikä merkitys on pakkausmateriaalilla. Entä miten tehtaalla huomioidaan taikinan jämäpalat? Sopii osaksi esim. ympäristöopin, biologian, kotitalouden, maantiedon ja kemian oppitunteja. Kesto 30 min. Tallenne striimistä oli katsottavissa kaksi viikkoa.
Vinkkejä opetukseen:
Voitte tutustua Viljan reittiin (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Ruokatiedon materiaalien avulla.
Leipä- ja vilja-aiheisia loruja (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)löydät Neuvokkaan perheen sivuilta.
Leivän kautta voidaan tutustua myös suomalaisen ruokakulttuurin alueellisin eroihin. Maistuvan koulun sivuilta löydät tehtävän ala- ja yläkouluikäisille. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ruokakasvatuksen päivä on hyvä startti myös ruokailun kehittämiseen!
Aloita koulussa kouluruokatyöpajasta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja haasta oppilaat pohtimaan kouluruokailun vahvuuksia ja heikkouksia.
Varhaiskasvatuksessa voidaan kuvata lasten kanssa ruokailua (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja ruokia. Kuvien avulla voidaan keskustella siitä, mikä ruokailussa toimii ja mikä ei.
Ammattilaisille – webinaari
Miten me ammattilaiset voimme edistää kestävyyttä ruokailussa ja ruokakasvatuksessa, lasten ja nuorten parhaaksi ja heidän tulevaisuutensa vuoksi? Tarkastelemme webinaarissa kestävyyttä laajasti ekologisuuden, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmista.
Ajankohtaiset alustuspuheenvuorot johdattelevat keskusteluun, johon osallistuvat studiolla ruokakasvatuksen ammattilaiset sekä nuoret. Jaamme tietysti myös käytännön vinkkejä arjen työhön!
Pohdimme webinaarissa mm. miten lisätä ekologista kestävyyttä, ruokailoa ja ruuan ravitsemuslaatua unohtamatta. Entä miten nuoret otetaan aidosti mukaan kouluruokailua koskevaan päätöksentekoon. Kuinka otetaan huomioon lasten ja nuorten moninaisuus ruokailuissa ja ruokakasvatuksessa? Miten varmistetaan ruokailun psykologinen turvallisuus?
Tilaisuus on suunnattu lapsia kohtaaville ammattilaisille varhaiskasvatuksessa, opetuksessa, ruokapalveluissa, sosiaali- ja terveyspalveluissa ja järjestöissä. Webinaari tallennetaan.
Webinaarin ohjelma
Webinaarin avaus, yliopiston lehtori Sanna Talvia, Helsingin yliopisto
Kestävämpää ruokailoa, ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto
Vantaan nuorisovaltuustossa tehtiin aloite punaisen lihan poistamisesta kouluruokailusta, kustannus-, terveys-, yhdenvertaisuus- ja ilmastosyistä. Minkälaista keskustelua aiheesta käytiin? Studiossa Sahar Hossaini ja Aisha Akaydin Vantaan nuorisovaltuustosta, Maijaliisa Erkkola sekä Silja Varjonen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta.
Moninaisuus ruokakasvatuksessa, varhaiskasvatuksen asiantuntija Taina Sainio, Suomen Sydänliitto
Avaimia monikulttuuriseen ruokakasvatukseen. Keskustelemassa Taina Sainion kanssa kieli- ja kulttuurikoordinaattorit Nina Thurin ja Kirsi Pennanen Vantaan kaupungilta.
Psykologinen turvallisuus syömisessä, psykologi ja psykoterapeutti Katarina Meskanen
Miten koulun ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset voivat edistää turvallista ja kaikille mukavaa ruokahetkeä? Keskustelemassa kotitalousopettaja Fiia Lujasmaa, Armfeltin koulu, Salo, rehtori Vesa Raasumaa, Sammonlahden koulu, Lappeenranta ja varhaiskasvatuksen asiantuntija, Merja Korhonen, Vantaa.
Webinaari järjestetään osana Tervettä kasvua -hanketta, jota toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Suomen Sydänliitto ja Itä-Suomen yliopisto. Rahoitus STM:n terveyden edistämisen määrärahoista.
Vanhemmille – ruokakasvatuksen vanhempainilta
Onko päivällinen pelkkää nakkia ja vedetäänkö herneet vain nenään? Miten vähentää valikoivaa syömistä ja valtataisteluita ruokapöydässä? Kuinka saada perheen ruoka-arki rullaamaan ja ruokapöytään lisää iloa? Entä mitä ihmettä tänään syötäisiin?!
Ruokakasvatuksen vanhempainilta on täällä! Napakassa 45 minuutin webinaarissa ravitsemuksen ja ruokakasvatuksen ammattilaiset antavat parhaat vinkit arjen ruokahaasteisiin. Webinaari sopii erityisesti päiväkoti- ja alakouluikäisten lasten vanhemmille.
Puhujina ruokakasvatuksen asiantuntija, kotitalousopettaja Saila Paavola Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta ja ravitsemusasiantuntija, kehittämispäällikkö Kati Kuisma Suomen Sydänliitosta. Saila testaa päivittäin ruokakasvatuksen niksejä (ja toisinaan hermojaan) 3- ja 5-vuotiaiden lastensa kanssa. Ruuanlaittoa ja kaupassakäyntiä inhoava Kati on onnistunut kehittämään runsaasti helpomman ruoka-arjen vinkkejä jo teiniksi kasvaneen lapsensa kanssa.
Milloin: torstaina 21.3. klo 18.00-18.45
Lisätietoja ruokakasvatuksen päivästä saat osoitteesta: info@ruokakasvatus.fi
Ohjelmaa ovat mukana järjestämässä Ruukun lisäksi Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), Itä-Suomen yliopisto (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja Ruokatieto yhdistys (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)