Makukoulu perustuu ranskalaiseen aistilähtöiseen sapere-ruokakasvatusmenetelmään. Sana sapere on latinaa ja tarkoittaa maistella, tuntea ja olla rohkea. Menetelmä korostaa osallistujan mielipiteen merkitystä. Jokainen ruokailija on ainutlaatuinen kokija, oppija ja tutkija ruokamatkallaan eikä oikeaa tai väärää kokemuksen kuvausta ole olemassa. Omakohtainen tekeminen ja kokeminen ovat ihmisen luontainen tapa oppia.

makumestari

Makukoulu vahvistaa myönteistä ja luonnollista suhtautumista ruokaan. Ruoka ei ole vain hyvää tai pahaa, terveellistä tai epäterveellistä, vaan kaikkea tältä väliltä ja paljon muutakin. Monipuolisempi suhtautuminen ruokaan tukee myös monipuolisten ruokatottumusten omaksumista. Makukoulu-menetelmän avulla on mm. havaittu lasten maistelevan rohkeammin vieraita ruokia, syövän enemmän erilaisia kasviksia ja luonnehtivan ruokaa sanallisesti enemmän. Lue sivuiltamme lisää tutkimusten tuloksista.

Sapere on alun alkain ranskalainen ruokakasvatuksen menetelmä alakoululaisille, kehittäjänä mm. Jacques Puisais. Nykyään Suomi nähdään maailmalla makukoulun ja saperen edelläkävijänä: toistaiseksi ainoana maana meillä on kirjattu varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin aistilähtöinen ruokakasvatus. Myös varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokailusuosituksissa (2018 ja 2017) kuvataan laajasti aistilähtöisen ruokakasvatuksen merkitystä uusiin ruokiin ja erityisesti kasviksiin tutustumisessa.

Ruukku kehittää makukoulua ja tuottaa aineistoja menetelmän käyttöön. Lisäksi Ruukku kouluttaa ohjaajia ja tarjoaa makukoulua erilaisille ryhmille. Lue lisää koulutuksista ja luennoista.

Materiaaleja voit tilata itsellesi verkkokaupasta.

.


Katso seuraavilta videoilta, mihin makukoulu- eli sapere-mentelmä perustuu. Miksi on tärkeää opetella syömisen taitoja? Miten makukoulua voi soveltaa varhaiskasvatuksessa ja koulussa?


Makukoulu / sapere opetuksessa

Opettaja, löydät käytännön ideoita, kuinka hyödyntää makukoulua opetuksessa seuraavilta sivustoilta.

Maistuva koulu

Kenelle: alakoulujen opetus- ja ruokapalveluhenkilökunnalle
Yli 200 ideaa ruokakasvatukseen ja kouluruokailun kehittämiseen, maksuton verkkokurssi ja työkalu nykytilan arviointiin. Tutustu ideapankin makukoulutehtäviin: Maistuva koulu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Neuvokas perhe

Kenelle: varhaiskasvatuksen kasvatus- ja ruokapalveluhenkilökunnalle
Ruokakasvatuksen ideapankki, tietopankki ja maksuton verkkokurssi varhaiskasvattajille ja ruokapalveluhenkilöstölle. Tutustu ideapankin sapere-tehtäviin (valitse valikosta Sapere-Makukoulu): Neuvokas perhe ruokakasvatus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

RuokaTutka

Kenelle: varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen opetukseen
RuokaTutka johdattaa lapset ja nuoret tutustumaan mm. siihen, miltä ruoka maistuu. Reilusti ideoita makukoulun toteutukseen löydät: RuokaTutka (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)